Soorten sporten

Afvallen met duursporten

Onder mensen die willen afvallen met sporten is de duursport zeer populair. Zo gaan mensen hardlopen, fietsen, skeeleren, (rol) schaatsen, zwemmen of trainen op cardio-apparaten in de fitness school. Allemaal zeer goed om af te vallen en een positieve afleiding. Hiermee verbrandt je veel calorieën, maar zijn dat wel de juiste calorieën? Natuurlijk zijn alle calorieën die je verbrandt van harte welkom, maar het is van groot belang welke calorieën je precies verbrandt.

Bij duursport komen de verbrannde calorieën vooral uit koolhydraten. De calorieën komen minimaal uit vetten en eiwitten en daarnaast wordt er maar weinig spierweefsel ontwikkeld. Dit betekent echter niet dat duursporten totaal geen zin hebben bij een actievere levenswijze en om af te vallen. Er zijn echter wel andere sporten die je effectiever helpen om af te vallen.

Afvallen met krachttrainingAfvallen met krachttraining

Het woord krachttraining zegt het eigenlijk al. Middels krachttraining belast je met name je spieren en zorg je voor een grotere spiermassa. Bekende krachttrainingen zijn: push-ups, pull-ups, buikspieroefeningen etc. Naast deze oefeningen waar je enkel gebruik maakt van je eigen lichaam bestaan er ook nog krachttrainingen waarbij je gewichten gebruikt, zoals: squatten of bankdrukken. Krachttraining zorgt voor een grotere spiermassa, maar verbrandt in eerste instantie minder calorieën dan bijvoorbeeld duursport. Hier geldt echter ook weer dat krachttraining zeker geen kwaad kan bij het afvallen met sporten.

Kortweg zorgt krachttraining voor het volgende: je verbrandt weinig calorieën, kweekt veel spiermassa, waardoor je tot 48 uur na het sporten nog steeds actief calorieën verbrandt, meer spiermassa = verbranden van meer en meer calorieën. Dit cumulatief effect wordt nader omschreven op de hoofdpagina van Afvallen met Sporten.

Ideale manier afvallen met sporten

De hierboven genoemde varianten van sporten zijn beide goed om af te vallen, maar het meest effectief val je af met intervaltraining! Dit komt namelijk omdat je hiermee beide vormen (duursport & krachttraining) combineert, aangezien je steeds in kort tijdsbestek een intensieve oefening uitvoert. De voordelen van interval training zijn vooral:

  • Intervaltraining vraagt veel energie, waardoor je tijdens deze manier van trainen veel calorieën verbrandt.
  • Aangezien je ook actief spiermassa kweekt verbrand je tot 48 uur na het sporten nog steeds actief calorieën.
  • Je spiermassa neemt toe, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om te functioneren en je dus meer vet verbrandt.
  • Je verbetert je conditie wat het doen van de oefeningen steeds verder vergemakkelijkt.
  • Als je op een mindfull manier met sport omgaat, kan je uit je intervaltraining ook innerlijke rust putten.

Afvallen met duursporten