Schema en tips

Hoe snel val ik af?

Het eerste verschil wat je zult merken is je verbeterende conditie. Je zult je een stuk fitter gaan voelen en daarnaast ook (letterlijk) je je een stuk beter in je vel voelen. Het is immers wetenschappelijker bewezen dat sporten je helpt om met een positieve houding in het leven te staan. Verder raken je spieren gewend aan het leveren van een bepaalde inspanning wat betekent dat ze efficiënter vet gaan verbranden. Toch val je de eerste weken niet zoveel af. De kans is zelfs groot dat je in deze periode eerst aankomt.

Dit lijkt misschien ontmoedigend, maar het betekent eigenlijk dat je resultaat aan het boeken bent! Je kweekt namelijk meer spiermassa, wat meer weegt dan vet. Wanneer je actief aan het sporten bent en er een goed drink- en eetpatroon op na houdt, dan kan je er dus van uitgaan dat de extra kilo’s worden veroorzaakt door de vergrootte spiermassa. Er zijn verschillende voedingsschema’s die je helpen bij het vergroten van je spiermassa.

Rustig opbouwenRustig opbouwen

Wil je toch sneller van je calorieën af, in de vorm van actief sporten, begin dan rustig. Een conditie en uithoudingsvermogen heb je zeker niet van de een op de andere dag, maar bouw je rustig op. Luister goed naar je lichaam, niemand heeft er immers wat aan als je binnen een week met blessures op de bank ligt, maar daag jezelf wel uit en ga tot je persoonlijke uiterste. Zodoende verbeter je je uithoudingsvermogen en zul je merken dat je in de toekomst de sportoefeningen, die eerst heel moeilijk gingen, steeds makkelijker gaan.

Wanneer je stapsgewijs je sportschema verder uitbouwt, zul je na 4 a 6 keer sporten al grote verschillen merken. De oefeningen zullen makkelijker gaan, wat je tegelijkertijd stimuleert om door te zetten! Er zal eens in de zoveel tijd, echter, altijd een dag/moment tussen zitten dat het weer wat moeilijker gaat. Dit hoort bij een actief sporter, dus raak hier niet van gedemotiveerd, maar weet dat het onderdeel is van je (nieuwe) leven als actief sporter.

Wil je een goede positieve evolutie opvolgen? Kies dan zeker voor de aanschaf van een goede sporthorloge die je inspanningen én stappen bijhoudt. Ikzelf heb eentje van Garmin, en ben daar erg tevreden van – maar er zijn natuurlijk heel wat andere goede alternatieven op de markt!

Meer spieren betekent meer afvallen

Wanneer je een grotere spiermassa hebt dan verbrand je meer calorieën, ook in rustmomenten, dan wanneer je een lagere spiermassa hebt. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig welke wordt gehaald uit je voeding, maar ook uit je vetreserves. Hierdoor zal tevens je stofwisseling verder toenemen. Het kweken van meer spieren heeft dus een cumulatief effect op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.

Afvallen met sporten zit in de uitdaging

Het is belangrijk om jezelf te blijven uitdagen. Zoals hierboven ook al is genoemd val je harder af bij grotere spiermassa. Het continu jezelf uitdagen zal dus ook hier weer een cumulatief effect hebben op de calorieën die je afvalt. Merk je dat een bepaalde oefening makkelijk gaat? Doe er een schepje bovenop. Een dergelijke houding zal leiden tot een lager vetpercentage. Dit zal ook door je omgeving niet onopgemerkt blijven, wat je zal stimuleren om door te zetten en jezelf te blijven uitdagen.